ΟΠΤΙΚΑ-ΦΑΚΟΙ ΕΠΑΦΗΣ
Δημοφιλείς αναρτήσεις
Blog Archive
-
►
2023
(2)
- ► Σεπτεμβρίου (2)
-
►
2015
(2)
- ► Ιανουαρίου (2)
-
►
2014
(1)
- ► Ιανουαρίου (1)
-
►
2013
(170)
- ► Δεκεμβρίου (70)
- ► Ιανουαρίου (14)
-
►
2012
(18)
- ► Δεκεμβρίου (5)
- ► Ιανουαρίου (13)
-
▼
2011
(103)
-
▼
Μαρτίου
(73)
- Οι κορυφαίες 10 "Οικογενειακές πόλεις" στην Ευρώπη
- Τα 10 πιο απίστευτα επιδόματα του δημόσιου
- Τα κορυφαία 25 Ξενοδοχεία στον κόσμο
- 10 σημαίνοντες ηγέτες πριν ηγηθούν της χώρας τους.
- Ζητούν το «πόθεν έσχες» των πρώην και νυν υπουργών
- "ΕΚΛΕΙΣΕ" ΤΟ ALTER!
- ΕΛΕΓΧΟΙ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΔΕΝ ΠΕΡΑΙΩΣΑΝ
- ΔΗΜΟΙ ΚΑΙ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ ΔΙΑΤΗΡΟΥΝ ΤΑ ΠΡΩΤΕΙΑ ΣΤΗΝ ΚΑΚ...
- ΤΟΝ "ΧΑΡΤΗ" ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΛΥΚΕΙΟ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ Η ΑΝΝΑ Δ...
- ΔΝΤ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΩΝ ΟΙΚΩΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ
- «Να πούμε τώρα την αλήθεια για την οικονομία»! Αρχ...
- Νέα μέτρα 3 δις ευρώ φέρνει η αναθεώρηση του ελλεί...
- BBC: Οικονομολόγοι προβλέπουν χρεοκοπία της Ελλάδας
- Αύξηση επιτοκίων: Ποιοι χάνουν και ποιοι κερδίζουν...
- Φορολογικός οδηγός: 31 απαντήσεις σε ερωτήματα φορ...
- "Κούρεμα" 25% των χρεών από τις τράπεζες
- ΟΑΕΔ: Αλλαγές για την επιδότηση εργοδοτικών εισφορών
- Πανελλαδικές εξετάσεις: Οι μεγάλες αλλαγές
- Δημόσιο: Απολύσεις συμβασιούχων, περικοπές και 40 ...
- Ξεπουλήστε για να σωθείτε! Προετοιμασία του εδάφου...
- Διαδοχική ασφάλιση: Νέο σύστημα υπολογισμού των συ...
- Πτώση στις τιμές των ακινήτων. Παγωμένη η αγορά λό...
- Διευκρινήσεις για την απόσυρση και τα τέλη κυκλοφο...
- Οι Τούρκοι πουλάνε θαλάσσια έκταση στο Καστελόριζο!
- Πλασματικά χρόνια ασφάλισης: Οδηγός αναγνώρισης
- Επιδότηση ενοικίου: Από σήμερα οι δικαιούχοι θα μπ...
- Τελειώνουν τα φθηνά κινεζικά αγαθά
- Τι συμφώνησε η Ευρώπη των "27"
- Τι συμφώνησε η Ευρώπη των "27"
- Εξυπηρέτηση ασφαλισμένων από φαρμακεία του ΙΚΑ
- Πράγματα που μάθατε στο σχολείο και είναι απλά λάθος!
- Τέσσερις τρόποι για τη μέτρηση του βιοτικού σας επ...
- "Τρώτε περισσότερες φυτικές ίνες για να ζήσετε περ...
- Η νοσοκόμα του πιο γνωστού φιλιού στην «Times Squa...
- Τα δικαιώματα του καταναλωτή
- Συμβουλές αγορών προς τους καταναλωτές
- Βρεφονηπιακοί σταθμοί του Οργανισμός Εργατικής Εστίας
- Πρακτικές οδηγίες και συμβουλές προς τους καταναλω...
- Εθνικός κατώτατος μισθός (τιμές για ενήλικες), το ...
- Ακριβότερες πόλεις στον κόσμο για το 2010!
- Κατά κεφαλήν ΑΕΠ ανα τον κόσμο ΔΝΤ 2008
- Φορολογικοί Συντελεστές σε όλο τον κόσμο
- Ποσοστά των συνταξιοδοτικών εισφορών και των εσόδων
- «Πίσω από το πραξικόπημα κατά του Μακαρίου ο Χρ. Λ...
- Διευκρινίσεις από το υπουργείο Οικονομικών για τα ...
- Τα νέα μέτρα για το 2012-2015 – μην τα διαβάσετε α...
- ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΓΙΚΟΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΙ
- Μπορεί να σωθεί η Ελλάδα; / της Κατίνκα Μπάρις
- Πού κολλάει η αλλαγή σκηνικού στή Λιβύη;
- Οι επτά παγκόσμιες οικονομικές σφαίρες επιρροής το...
- 2022 FIFA World Cup Stadium Plans - Qatar
- Πρόγραμμα εκδρομών από την εργατική Εστία για 4.29...
- Οι προθεσμίες των φορολογικών δηλώσεων του 2011
- ΕΦΕΤ: Ανάκληση προϊόντος
- Βαρύς ο φάκελος για την επιδότηση ενοικίου του ΟΕΚ
- Δικαιολογητικά για τους δικαιούχους ΟΕΚ για ένταξη...
- WikiLeaks: Η Ιαπωνία γνώριζε από 2008 ότι τα πυρην...
- Οι προϋποθέσεις για τις μητέρες ανηλίκων
- Το νέο «τοπίο» στη διαδοχική ασφάλιση του ΙΚΑ
- To 2015 ο βασικός κορμός του μετρό Θεσσαλονίκης
- Αλλάζει η χάραξη του Μετρό Θεσσαλονίκης με τερματι...
- H Β' φάση των επεκτάσεων του μετρό Θεσσαλονίκης
- Συγχωνευονται 1933 σχολεια - Δειτε τους αναλυτικου...
- Συνταξεις : Εως και 5 χρονια εξαγορας για εργαζομε...
- Το 2013 θα παραδοθει στην κυκλοφορια η παρακαμψη τ...
- Πρωτοποριακο προγραμμα του ΟΑΕΕ που θα μαθαινετε π...
- Ευρωπαϊκός Τουρισμός για Ηλικιωμένους
- O.E.E. - Δελτία Κοινωνικού Τουρισμού έτους 2011 γι...
- O.E.E - Έναρξη απογραφής δικαιούχων κοινωνικού του...
- Μέλι
- Το κατσικίσιο γάλα και οι ιδιοτητές του
- Το γάλα και οι ιδιοτητες του
- Πόσο επικίνδυνα είναι τα εμφιαλωμένα
- ► Φεβρουαρίου (6)
-
▼
Μαρτίου
(73)
Κυριακή 20 Μαρτίου 2011
8:37 μ.μ. |
Αναρτήθηκε από
Parla-pippa
Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζονται σε όλη τη χώρα οι έλεγχοι που διενεργεί ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) στην αγορά των τροφίμων με κύριο γνώμονα να διασφαλισθεί η υγεία των καταναλωτών αλλά και τα συμφέροντά τους από οποιοδήποτε κίνδυνο ή πρακτική υπονόμευσής τους.
Σύμφωνα με τον ΕΦΕΤ, οι παραδοσιακές διατροφικές συνήθειες τις ημέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς μας οδηγούν, συνήθως, σε αγορά και κατανάλωση φρέσκων μη τυποποιημένων προϊόντων. Η σωστή επιλογή τους αλλά και η προσεκτική διαχείριση στο σπίτι από τον καταναλωτή (μαγείρεμα, συντήρηση κλπ) βοηθούν στη διατήρηση των πλεονεκτημάτων της παραδοσιακής διατροφής αλλά και στη μείωση των αρνητικών επιπτώσεων στην υγεία και στα οικονομικά συμφέροντα του καταναλωτή.
Για τους λόγους αυτούς ο ΕΦΕΤ συνιστά στους καταναλωτές :
- Να αγοράζουν από επίσημα και ελεγχόμενα σημεία της αγοράς. Οι αγορές τροφίμων από πλανόδιους περιστασιακούς πωλητές θα πρέπει να αποφεύγονται συστηματικά, διότι αποτελούν πηγή διάθεσης μη ελεγχόμενων τροφίμων που μπορεί να παραπλανήσουν τον καταναλωτή και να προκαλέσουν μικρά ή μεγάλα προβλήματα στην υγεία του.
- Να αγοράζουν πουλερικά και κρεατικά που είναι τοποθετημένα σε ψυγεία ή προθήκες - ψυγεία και όχι αυτά που βρίσκονται εκτός ψυγείου, κρέμονται από τσιγκέλια και είναι εκτεθειμένα σε σκόνη και μικρόβια.
- Να δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στους χειρισμούς των τροφίμων από το προσωπικό, στις συνθήκες καθαριότητος του προσωπικού, του εξοπλισμού και του χώρου απ' όπου προμηθεύονται τα πουλερικά, τα κρεατικά και άλλα ευαλοίωτα προϊόντα (γαλακτοκομικά, αυγά κλπ)
Συγκεκριμένα:
Για την προμήθεια Πουλερικών και προϊόντων πτηνοτροφίας
- Οι γαλοπούλες διατίθενται προς πώληση είτε ως νωπές (συσκευασμένες ή μη) είτε ως καταψυγμένες.
- Οι νωπές γαλοπούλες πρέπει να διατηρούνται υπό ψύξη 2 - 4 C και ποτέ σε ανοιχτούς μη ψυχόμενους χώρους. Οι κατεψυγμένες πρέπει να διατηρούνται σε κατάψυξη - 18 C ή και χαμηλότερη θερμοκρασία.
- Οι νωπές εγχώριες μη συσκευασμένες γαλοπούλες πρέπει να είναι εκσπλαχνισμένες (απεντερωμένες), χωρίς πούπουλα και να φέρουν σήμανση καταλληλότητας (είτε με τη μορφή σφραγίδας είτε, συνηθέστερα, σε καρτελάκι μιας χρήσης, κατάλληλα τοποθετημένο επάνω στο κρέας).
- Οι συσκευασμένες νωπές ή κατεψυγμένες γαλοπούλες πρέπει να φέρουν τη σήμανση καταλληλότητας της χώρας προέλευσης και την ημερομηνία σφαγής και ανάλωσης (τοποθετημένη επάνω ή κάτω από τη συσκευασία ή το περιτύλιγμα, κατά τρόπο ευανάγνωστο).
- Τα κατεψυγμένα πουλερικά, τα οποία προέρχονται από ομαδική συσκευασία και πωλούνται ασυσκεύαστα, μπορούν να πωλούνται χωρίς ατομική ένδειξη, με την προϋπόθεση ότι οι ενδείξεις της δεύτερης συσκευασίας θα έχουν μεταφερθεί στην προθήκη του καταψύκτη πώλησης.
- Η διάθεση στην αγορά πτηνοτροφικών προϊόντων (πουλερικά, αυγά κλπ) με ενδείξεις περί ειδικού τρόπου παραγωγής τους (π.χ. «ελευθέρας βοσκής», «βιολογικής εκτροφής» κλπ) πρέπει να συνοδεύεται και από το ειδικό, κατά περίπτωση, σήμα που χορηγεί ο Ο.Π.Ε.Γ.Ε.Π. - AGROCERT σε πιστοποιημένες εκτροφές ή εγκαταστάσεις.
Για την προμήθεια Θηραμάτων
Τις ημέρες αυτές συνηθίζεται η πώληση σφάγιων άγριων ή εκτρεφόμενων θηραμάτων. Κατά την αγορά τους θα πρέπει να προσέχετε ιδιαίτερα τα θηράματα που διατίθενται ολόκληρα να είναι γδαρμένα και εκσπλαχνισμένα και να φέρουν σήμα καταλληλότητας. Τυποποιημένα εισαγόμενα ή εγχώρια θηράματα πρέπει να φέρουν, επίσης, σήμανση καταλληλότητας και αναγραφή ημερομηνίας συσκευασίας και ανάλωσης.
Για την προμήθεια Κρέατος - Ζώα Κτηνοτροφίας
- Το κρέας πρέπει πάντα να διατίθεται υπό ψύξη 2 - 5 C για το νωπό και σε θερμοκρασία - 18 C ή και χαμηλότερη για το κατεψυγμένο κρέας. Το κρέας δεν πρέπει ποτέ να διατίθεται από ανοιχτούς μη ψυχόμενους χώρους.
- Ο καταναλωτής πρέπει πάντα να συγκρίνει την τιμή με την ποιότητα του κρέατος και να αναζητεί τις σφραγίδες υγειονομικών ελέγχων που δείχνουν ότι οι αρμόδιες κτηνιατρικές υπηρεσίες έχουν κάνει τον απαιτούμενο έλεγχο.
- Για όλα τα σφάγια αμνοεριφίων εγχώριας παραγωγής, η σφραγίδα καταλληλότητας είναι χρώματος «τυρκουάζ» ( «λαμπρό κυανούν», χρωστική Ε 133) και έχει σχήμα ωοειδές ή στρογγυλό, όπου αναγράφεται ο αριθμός έγκρισης του σφαγείου. Σε σφραγίδα ορθογώνιου παραλληλόγραμμου θα πρέπει να αναγράφεται η χώρα προέλευσης, «ELLAS» ή «ΕL».
- Για τα σφάγια αμνοεριφίων που προέρχονται από κοινοτικές χώρες, η σφραγίδα καταλληλότητας είναι χρώματος «τυρκουάζ» («λαμπρό κυανούν», χρωστική Ε 133) ή «ερυθρό» («ερυθρό Allura», χρωστική Ε 129) και έχει σχήμα ωοειδές ή στρογγυλό, όπου αναγράφεται ο αριθμός έγκρισης του σφαγείου. Σε σφραγίδα ορθογώνιου παραλληλόγραμμου θα πρέπει να αναγράφονται τα αρχικά του ονόματος της κοινοτικής χώρας προέλευσης.
- Τα σφάγια αμνοεριφίων εισαγωγής από τρίτες χώρες, ελληνικής ή όχι σφαγής, φέρουν υποχρεωτικά όλες τις σφραγίδες σε χρώμα «καστανό» (χρωστική Ε 155), δηλαδή τη σφραγίδα καταλληλότητας (ωοειδή ή στρογγυλή) και σφραγίδα ορθογώνιου παραλληλόγραμμου στο εσωτερικό της οποίας αναγράφεται το όνομα της τρίτης χώρας.
- Τα σφάγια βοοειδή θα πρέπει, πέραν της σφραγίδας καταλληλότητας, να συνοδεύονται από πρόσθετη επισήμανση με τη μορφή ειδικής αδιάβροχης ετικέτας η οποία να είναι σταθερά προσαρτημένη επί του σφάγιου. Η πρόσθετη αυτή επισήμανση των βοοειδών θα πρέπει να περιλαμβάνει τον κωδικό αναγνώρισης του ζώου, την ημερομηνία σφαγής, τη χώρα γέννησης, τη χώρα εκτροφής και τη χώρα σφαγής του ζώου. Στην περίπτωση δε κρέατος βοοειδών που προέρχεται από ζώα που γεννήθηκαν, εκτράφηκαν και σφάγηκαν στην Ελλάδα θα πρέπει να αναγράφεται στην ετικέτα «χώρα καταγωγής Ελλάδα» και η ετικέτα να έχει πλαίσιο χρώματος «μπλε του ουρανού».
Για την προμήθεια Γαλακτοκομικών Προϊόντων
- Τα συσκευασμένα τυριά θα πρέπει να φέρουν σήμανση αναγνώρισης (οβάλ σφραγίδα) με τα αρχικά της χώρας παραγωγής και τον αριθμό έγκρισης του παρασκευαστή. Επίσης, θα πρέπει επάνω στη συσκευασία να φέρουν την ημερομηνία παραγωγής, συσκευασίας και ανάλωσης (λήξης) κλπ.
- Η κοπή των τυριών (σε φέτες, κομμάτι κλπ) θα πρέπει να γίνεται παρουσία του πελάτη.
- Τα τυριά πρέπει να συντηρούνται στο ψυγείο.
- Τα προϊόντα που περιέχουν φυτικά λιπαρά (αντί ζωικού λίπους) είναι μη γαλακτοκομικά προϊόντα και πρέπει να διατίθενται προς πώληση σε διακριτούς χώρους από αυτούς των γαλακτοκομικών.
Για την προμήθεια Αβγών
- Η καταλληλότητα του αβγού διαπιστώνεται από την ορθότητα των παραμέτρων που αναγράφονται στη συσκευασία - στην περίπτωση των συσκευασμένων αβγών - ή στην ενδεικτική πινακίδα πώλησης - στην περίπτωση των αβγών που πωλούνται χύμα - δηλαδή : (α) στην ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας, (β) στην κατηγορία ποιότητας, (γ) στην κατηγορία βάρους και (δ) στη μέθοδος εκτροφής. Τα αβγά, επίσης, σημαίνονται με τον κωδικό του παραγωγού.
- Το χρώμα του κελύφους συνδέεται με τη ράτσα της κότας και δεν έχει σχέση με την ποιότητά του.
- Ο χρωματισμός του κρόκου εξαρτάται από τη διατροφή και δεν επηρεάζει τη θρεπτική και βιολογική αξία του αβγού.
- Αποφεύγετε να αγοράζετε αβγά με ακάθαρτο, ραγισμένο και μη φυσιολογικό κέλυφος.
- Αποφεύγετε να καταναλώνετε αβγά με κηλίδες αίματος, με ασπράδι θρομβώδες, χρωματισμένο, ανακατεμένο με τον κρόκο και με δυσάρεστη οσμή.
- Για τη καλή συντήρηση των αβγών που αγοράζετε μην τα πλένετε αλλά διατηρήστε τα σε δροσερό χώρο.
- Μετά το βρασμό τους τα αβγά διατηρούνται υποχρεωτικά στο ψυγείο.
Για την προμήθεια Προϊόντων Ζαχαροπλαστικής
- Για την ασφάλεια και την υγιεινή των προϊόντων ζαχαροπλαστικής θα πρέπει τα προϊόντα αυτά να διατηρούνται στο ψυγείο, με τις σωστές θερμοκρασίες συντήρησης, λόγω του ευαλοίωτου χαρακτήρα αυτών των προϊόντων.
- Εξετάζετε προσεχτικά την επισήμανση στα προϊόντα ζαχαροπλαστικής και ιδιαίτερα σε εκείνα που περιέχουν σοκολάτα για να διαπιστώσετε εάν πρόκειται για πραγματική ή για «απομίμηση σοκολάτας», κυρίως για αποφυγή παραπλάνησης και κερδοσκοπίας και όχι για λόγους υγιεινής.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Respect existance or expect resistance...
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου