ΟΠΤΙΚΑ-ΦΑΚΟΙ ΕΠΑΦΗΣ
Δημοφιλείς αναρτήσεις
Blog Archive
-
►
2023
(2)
- ► Σεπτεμβρίου (2)
-
►
2015
(2)
- ► Ιανουαρίου (2)
-
►
2014
(1)
- ► Ιανουαρίου (1)
-
►
2013
(170)
- ► Δεκεμβρίου (70)
- ► Ιανουαρίου (14)
-
►
2012
(18)
- ► Δεκεμβρίου (5)
- ► Ιανουαρίου (13)
-
▼
2011
(103)
-
▼
Μαρτίου
(73)
- Οι κορυφαίες 10 "Οικογενειακές πόλεις" στην Ευρώπη
- Τα 10 πιο απίστευτα επιδόματα του δημόσιου
- Τα κορυφαία 25 Ξενοδοχεία στον κόσμο
- 10 σημαίνοντες ηγέτες πριν ηγηθούν της χώρας τους.
- Ζητούν το «πόθεν έσχες» των πρώην και νυν υπουργών
- "ΕΚΛΕΙΣΕ" ΤΟ ALTER!
- ΕΛΕΓΧΟΙ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΔΕΝ ΠΕΡΑΙΩΣΑΝ
- ΔΗΜΟΙ ΚΑΙ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ ΔΙΑΤΗΡΟΥΝ ΤΑ ΠΡΩΤΕΙΑ ΣΤΗΝ ΚΑΚ...
- ΤΟΝ "ΧΑΡΤΗ" ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΛΥΚΕΙΟ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ Η ΑΝΝΑ Δ...
- ΔΝΤ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΩΝ ΟΙΚΩΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ
- «Να πούμε τώρα την αλήθεια για την οικονομία»! Αρχ...
- Νέα μέτρα 3 δις ευρώ φέρνει η αναθεώρηση του ελλεί...
- BBC: Οικονομολόγοι προβλέπουν χρεοκοπία της Ελλάδας
- Αύξηση επιτοκίων: Ποιοι χάνουν και ποιοι κερδίζουν...
- Φορολογικός οδηγός: 31 απαντήσεις σε ερωτήματα φορ...
- "Κούρεμα" 25% των χρεών από τις τράπεζες
- ΟΑΕΔ: Αλλαγές για την επιδότηση εργοδοτικών εισφορών
- Πανελλαδικές εξετάσεις: Οι μεγάλες αλλαγές
- Δημόσιο: Απολύσεις συμβασιούχων, περικοπές και 40 ...
- Ξεπουλήστε για να σωθείτε! Προετοιμασία του εδάφου...
- Διαδοχική ασφάλιση: Νέο σύστημα υπολογισμού των συ...
- Πτώση στις τιμές των ακινήτων. Παγωμένη η αγορά λό...
- Διευκρινήσεις για την απόσυρση και τα τέλη κυκλοφο...
- Οι Τούρκοι πουλάνε θαλάσσια έκταση στο Καστελόριζο!
- Πλασματικά χρόνια ασφάλισης: Οδηγός αναγνώρισης
- Επιδότηση ενοικίου: Από σήμερα οι δικαιούχοι θα μπ...
- Τελειώνουν τα φθηνά κινεζικά αγαθά
- Τι συμφώνησε η Ευρώπη των "27"
- Τι συμφώνησε η Ευρώπη των "27"
- Εξυπηρέτηση ασφαλισμένων από φαρμακεία του ΙΚΑ
- Πράγματα που μάθατε στο σχολείο και είναι απλά λάθος!
- Τέσσερις τρόποι για τη μέτρηση του βιοτικού σας επ...
- "Τρώτε περισσότερες φυτικές ίνες για να ζήσετε περ...
- Η νοσοκόμα του πιο γνωστού φιλιού στην «Times Squa...
- Τα δικαιώματα του καταναλωτή
- Συμβουλές αγορών προς τους καταναλωτές
- Βρεφονηπιακοί σταθμοί του Οργανισμός Εργατικής Εστίας
- Πρακτικές οδηγίες και συμβουλές προς τους καταναλω...
- Εθνικός κατώτατος μισθός (τιμές για ενήλικες), το ...
- Ακριβότερες πόλεις στον κόσμο για το 2010!
- Κατά κεφαλήν ΑΕΠ ανα τον κόσμο ΔΝΤ 2008
- Φορολογικοί Συντελεστές σε όλο τον κόσμο
- Ποσοστά των συνταξιοδοτικών εισφορών και των εσόδων
- «Πίσω από το πραξικόπημα κατά του Μακαρίου ο Χρ. Λ...
- Διευκρινίσεις από το υπουργείο Οικονομικών για τα ...
- Τα νέα μέτρα για το 2012-2015 – μην τα διαβάσετε α...
- ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΓΙΚΟΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΙ
- Μπορεί να σωθεί η Ελλάδα; / της Κατίνκα Μπάρις
- Πού κολλάει η αλλαγή σκηνικού στή Λιβύη;
- Οι επτά παγκόσμιες οικονομικές σφαίρες επιρροής το...
- 2022 FIFA World Cup Stadium Plans - Qatar
- Πρόγραμμα εκδρομών από την εργατική Εστία για 4.29...
- Οι προθεσμίες των φορολογικών δηλώσεων του 2011
- ΕΦΕΤ: Ανάκληση προϊόντος
- Βαρύς ο φάκελος για την επιδότηση ενοικίου του ΟΕΚ
- Δικαιολογητικά για τους δικαιούχους ΟΕΚ για ένταξη...
- WikiLeaks: Η Ιαπωνία γνώριζε από 2008 ότι τα πυρην...
- Οι προϋποθέσεις για τις μητέρες ανηλίκων
- Το νέο «τοπίο» στη διαδοχική ασφάλιση του ΙΚΑ
- To 2015 ο βασικός κορμός του μετρό Θεσσαλονίκης
- Αλλάζει η χάραξη του Μετρό Θεσσαλονίκης με τερματι...
- H Β' φάση των επεκτάσεων του μετρό Θεσσαλονίκης
- Συγχωνευονται 1933 σχολεια - Δειτε τους αναλυτικου...
- Συνταξεις : Εως και 5 χρονια εξαγορας για εργαζομε...
- Το 2013 θα παραδοθει στην κυκλοφορια η παρακαμψη τ...
- Πρωτοποριακο προγραμμα του ΟΑΕΕ που θα μαθαινετε π...
- Ευρωπαϊκός Τουρισμός για Ηλικιωμένους
- O.E.E. - Δελτία Κοινωνικού Τουρισμού έτους 2011 γι...
- O.E.E - Έναρξη απογραφής δικαιούχων κοινωνικού του...
- Μέλι
- Το κατσικίσιο γάλα και οι ιδιοτητές του
- Το γάλα και οι ιδιοτητες του
- Πόσο επικίνδυνα είναι τα εμφιαλωμένα
- ► Φεβρουαρίου (6)
-
▼
Μαρτίου
(73)
Δευτέρα 14 Μαρτίου 2011
11:12 μ.μ. |
Αναρτήθηκε από
Parla-pippa
Μέλι είναι η γλυκιά ρευστή θρεπτική ουσία που παράγουν οι μέλισσες.
Οι μέλισσες συλλέγουν νέκταρ από τα λουλούδια ή φυσικούς χυμούς και το αποθέτουν στην κυψέλη τους. Εκεί χάνει υγρασία και φτάνει στη συνηθισμένη υγρασία του μελιού, από 14-18%.
Το μέλι περιέχει κατά 77-78% σάκχαρα (κυρίως φρουκτόζη και γλυκόζη) και λόγω της σχετικά χαμηλής του υγρασίας, δεν ευνοεί την ανάπτυξη μικροοργανισμών.
Ένα επιτυχημένο περιεκτικό ορισμό του μελιού έχει διατυπώσει ο E. F. Phillips (1930), τον εξής: το μέλι είναι ένα αρωματικό, γλοιώδες, γλυκό υλικό που προέρχεται από το νέκταρ των φυτών, το οποίο μαζεύουν οι μέλισσες και το μεταβάλλουν για την τροφή τους σε ένα πυκνότερο υγρό και τελικά το αποθηκεύουν στις κερήθρες τους.
Είναι όξινης αντίδρασης, ρευστό στην αρχική μορφή του, αλλά μεταβάλλεται σε κρυσταλλικό όταν μείνει πολύ καιρό. Αποτελείται κυρίως από δύο απλά σάκχαρα, την δεξτρόζη και την λεβουλόζη, με παρουσία κατά περιπτώσεις πιο σύνθετων υδατανθράκων, με επικρατέστερη συνήθως την λεβουλόζη και περιέχει πάντοτε μεταλλικές ουσίες, φυτικά χρωστικά υλικά, μερικά ένζυμα και κόκκους γύρεως.
Το μέλι σαν τροφή του ανθρώπου είναι ένα από τα πολυτιμότερα, θρεπτικότερα και υγιεινότερα τρόφιμα. Δίνει ενέργεια στους μυς, διαύγεια στο μυαλό, απολυμαίνει και ρυθμίζει το πεπτικό σύστημα. Η τακτική χρήση του δίνει σφρίγος στον οργανισμό και συντελεί στην παράταση της ζωής.
Ο Ιπποκράτης και όλοι οι γιατροί της αρχαιότητας το συνιστούσαν σαν φάρμακο σε πολλές περιπτώσεις. Και σήμερα αναγνωρίζεται η θεραπευτική του αξία στην καθ' έξιν δυσκοιλιότητα, στις καρδιοπάθειες, αναιμία, αδενοπάθεια και στις περιπτώσεις κατάπτωσης και αδυναμίας του οργανισμού.
Στην κατανάλωση μελιού αποδίδεται η μακροβιότητα διάσημων μελισσοκόμων, που κυμαίνεται μεταξύ 80 και 90 ετών. Τα μέλια με σκούρο χρώμα έχουν τις περισσότερες τονωτικές ιδιότητες, όπως λ.χ. το πευκόμελο, που είναι πλούσιο σε μεταλλικά ιχνοστοιχεία. Το μέλι, όπως προαναφέρθηκε, ασκεί ευεργετική επίδραση γενικά στην υγεία του ανθρώπου. Η άποψη αυτή είναι διαδεδομένη σε ολόκληρο τον κόσμο και το σπουδαιότερο είναι τεκμηριωμένη και από επιστήμονες. Έτσι σε μια προσπάθεια να προσδιοριστεί η δράση του μελιού ως τροφή και φάρμακο σε διάφορες κλινικές περιπτώσεις ο Duisberg (1967) διέκρινε τις παρακάτω περιπτώσεις.
• Το μέλι δρα κατά της κοπώσεως και αυτό πετυχαίνεται με αποθήκευση της φρουκτόζης που περιέχει στο συκώτι ως γλυκογόνο. Εκεί μετατρέπεται σε γλυκόζη, αυξάνοντας έτσι την περιεκτικότητα της στο αίμα. Ευκολύνει την αφομοίωση του ασβεστίου, δραστηριοποιεί την οστεοποίηση
• Γιατρεύει ή ανακουφίζει τις εσωτερικές διαταραχές, τα έλκη του στομάχου, την αϋπνία, τους πονόλαιμους, μερικές καρδιακές παθήσεις και γενικά έχει ευεργετική επίδραση και στην καρδιά, αυξάνει τις αιμογλοβίνες του αίματος και τη μυϊκή δύναμη, κ.α
• Σε εξωτερική χρήση θεραπεύει τα εγκαύματα, τις πληγές και τις ρινοφαρυγγικές παθήσεις χάρη στην ινχιδίνη (inhidine) που του προσδίδει βακτηριοστατικές ιδιότητες. Το μέλι, λοιπόν, είναι το βασικό προϊόν στην μελισσοκομία αλλά και ένας πολύτιμος σύμμαχος του ανθρώπινου οργανισμού.
Κρυστάλλωση
Το μέλι έχει την τάση να κρυσταλλώνει. Στην αρχή σχηματίζονται κρύσταλλοι στον πυθμένα και τα τοιχώματα του δοχείου. Διαρκώς προστίθενται νέοι κρύσταλλοι οι οποίοι δίνουν γενικά μια όχι ευχάριστη εικόνα στο μέλι. Η κρυστάλλωση επίσης το κάνει δύσχρηστο. Το κρυσταλλωμένο μέλι δεν χάνει τις ιδιότητές του. Με την κρυστάλλωση όμως δημιουργείται μια άνιση κατανομή της υγρασίας με αποτέλεσμα το μη κρυσταλλωμένο μέλι να έχει περισσότερη υγρασία (πάνω από 20-21%) και να οδηγεί σε έναρξη των ζυμώσεων.
Έχουν γίνει διάφορες προσπάθειες για την πρόβλεψη του χρόνου έναρξης της κρυστάλλωσης. Πιο ικανοποιητική θεωρείται ο λόγος γλυκόζης/νερού. Συνήθως τα ανθόμελα κρυσταλλώνουν σε μερικές εβδομάδες, το πευκόμελο σε μερικούς μήνες ενώ υπάρχουν και αρκετά είδη, όπως το μέλι της ακακίας, που χρειάζεται χρόνια για να κρυσταλλώσει. Στην Ελλάδα ο καταναλωτής προτιμά το ρευστό μέλι.
Για την προσωρινή αποφυγή κρυσταλλοποίησης χρησιμοποιούνται διάφοροι μέθοδοι όπως η λεπτοκρυσταλλοποίηση. Οι περισσότερες μέθοδοι ενδείκνυνται για πολύ μεγάλες ποσότητες καθώς χρειάζονται ακριβά μηχανήματα και χρησιμοποιούνται μόνο από εταιρείες. Άλλη μέθοδος είναι η ανάμιξη διαφόρων ειδών μελιού που κρυσταλλώνει γρήγορα με είδη που αργούν να κρυσταλλώσουν.
Ελληνικό μέλι Π.Ο.Π.
Το μοναδικό ελληνικό μέλι με προστατευόμενη ονομασία προέλευσης (Π.Ο.Π. από το 1992) είναι το μέλι ελάτης "βανίλια" που παράγεται σε οριοθετημένη περιοχή του Μαινάλου Αρκαδίας, κυρίως στην περιοχή γύρω από την Αλωνίσταινα και τη Βυτίνα. Το σύμπλεγμα του όρους Μαίναλο κυριαρχείται από το δάσος της Κεφαλληνιακής ελάτης, ενώ υπάρχουν και διάφορα άλλα είδη τοπικής χλωρίδας. Το μέλι ελάτης "βανίλια" ανήκει στην κατηγορία των μελιών από μελιτώματα, προέρχεται δηλαδή από το χυμό που προσλαμβάνουν οι μέλισσες με την μεσολάβηση κάποιων εντόμων που παρασιτούν στα φυτά -στη συγκεκριμένη περίπτωση πρόκειται για το παράσιτο physokermes hemicryphus που βρίσκεται στα έλατα. Το μέλι αυτό ξεχωρίζει για το κεχριμπαρένιο χρώμα του και για το γεγονός ότι δεν κρυσταλλώνει ποτέ, καθώς η περιεκτικότητά του σε σάκχαρα είναι μικρότερη απ' ό,τι σε άλλους τύπους μελιού.
Μήλα ψημένα με μέλι
1. Κοβεις τα μήλα στη μέση.
2. Σχηματίζεις ένα κενο στη μεση καθε μισού μήλου, απο όπου αφαιρείς τα κουκούτσια και λίγη απο την ψίχα τους.
3. Γεμίζεις τα κενα με μια κουταλια ελατόμελο.
4. Ριχνεις μπόλικη κανέλα στο υπόλοιπο.
5 ."Ξανασυναρμολογείς" τα μήλα με την απλή αυτή γέμιση, τυλίγοντας τα σφιχτά με αλουμινόχαρτο και τα ψήνεις...
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Respect existance or expect resistance...
1 σχόλια:
ΓΙΑΤΙ ΕΣΕΙΣ ΝΑ ΕΠΙΛΕΞΕΤΕ ΕΜΑΣ
Εκτύπωση | E-mail | Επεξεργασία
Οταν είπα σε κάποιο φίλο τι είναι αυτό που επιχειρώ, αντιμετώπισα ένα μάλλον ειρωνικό χαμόγελο μαζί με ένα ειρωνικό σχόλιο και ούτε λίγο ούτε πολύ το χαρακτήρισε χαζό να θέλω να πουλήσω παξιμάδια και κουλουράκια μέσω του internet όταν οι γιγάντιες αλυσίδες που είναι δίπλα στη πόρτα μας προσφέρουν πάνω από 80000 κωδικούς τροφίμων
Η απάντηση είναι ότι γνωρίζω πως ποτέ δε θα καταφερω να έχω 80000 κωδικούς προς κατανάλωση. Ομως γνωρίζω ΠΟΙΟΣ έφτιαξε τα παξιμάδια και τα κουλουράκια, όπως γνωρίζω ΠΟΥ είναι το ξερικό χωράφι στις Κροκεές της Λακωνίας που μαζεύτηκαν οι ελιές που σας προσφέρω και ΠΟΙΟ ακριβώς χέρι είναι αυτό που τις έβαλε στην άλμη.
Οταν είπα στο Νίκο Χρηστάκο πως τα παιδιά μου με παρακαλάνε να τους φέρω μέλι με κυρήθρα, ο Νίκος μου απάντησε πως τώρα είναι χειμώνας και τις μέλισσες τις ταίζει ζαχαρόπιτα για να ξεχειμωνιάσουν.Δεν αξίζει τώρα να δόσουμε στα παιδιά κυρήθρα με μέλι που έχουν παράγει οι μέλισσες από τη ζαχαρόπιτα που τρώνε!!!
Λέμε με το Νίκο Θεοδωρακάκο να βάλουμε όταν έρθει η ώρα ,αμπελόφυλλα σε άλμη, για να έχουν στη κουζίνα τους οι νοικοκυρές. Βεβαίως στα μεγάλα super markets θα υπάρχει και αυτός ο κωδικός αλλά εμείς μπορούμε να σας πούμε ακριβώς που είναι τα αμπέλια βιολογικής γεωργίας του Νίκου και ποιος ακριβώς μάζεψε τα αμπελοφυλλα.
Σκέπτομαι σιγά σιγά ,εφ΄οσον υπάρχει ενδιαφέρον από εσάς, να προσθέσω κηπευτικά. Τότε όμως, θα είμαι σε θέση να σας απαντήσω στο τηλέφωνο, ακριβώς τι ώρα μάζεψαν τις τομάτες από τα Αρχαία ιερά χώματα της Σπάρτης και όταν φτάσουν στη κουζίνα σας, μερικές ώρες μετά...πιστέψτε με, θα καταλάβετε τη διαφορά.
Είμαι βέβαιος, ανεξάρτητα από τις μεγάλες μονάδες που υπάρχουν δίπλα μας, θα με ανακαλύψουν μερικές δεκάδες φίλοι που θα εξυπηρετώ πάνω σε αυτή τη φιλοσοφία και θα είμαστε όλοι ευχαριστημένοι. Εννοώ, οι παραγωγοί της Λακωνίας, εγώ με τις καινοτόμες ιδέες μου και εσείς, οι εν δυνάμει φίλοι μου.
Δημοσίευση σχολίου