ΟΠΤΙΚΑ-ΦΑΚΟΙ ΕΠΑΦΗΣ

ΟΠΤΙΚΑ-ΦΑΚΟΙ ΕΠΑΦΗΣ
Α.Παπανδρεου 190 Συκιες ,ΘΕΣ/ΝΙΚΗ 2310 629597

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Blog Archive

Τρίτη 29 Μαρτίου 2011



Πιθανή χρεοκοπία της Ελλάδας προβλέπει η πλειοψηφία των Ευρωπαίων οικονομολόγων, που συμμετείχαν σε έρευνα του BBC World. Και ενώ τα 2/3 των 52 συμμετεχόντων εκτιμούν ότι η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει, οι περισσότεροι πιστεύουν ότι το ευρώ θα επιβιώσει στην τρέχουσα μορφή του.

Όπως αναφέρει το BBC, οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν στην έρευνα είναι ειδικοί στα θέματα Ευρωζώνης και λαμβάνουν μέρος σε τριμηνιαίες έρευνες της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Το σύνολο των συμμετεχόντων ανέφερε, εξάλλου, ότι η Ελλάδα δεν θα καταφέρει να αποπληρώσει τα χρέη της. «Η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει καθώς δεν υπάρχει τρόπος να εκπληρώσει τους δημοσιονομικούς και αναπτυξιακούς στόχους που είναι αναγκαίοι ώστε να αποτρέψουν τη χρεοκοπία και να καταστήσουν διατηρήσιμο το χρέος«, δήλωσε ο Γκάμπριελ Στέιν, ερευνητής της Lombard Street στο Λονδίνο και ένας από τους συμμετέχοντες στην έρευνα.

Πάνω από το 1/3 των οικονομολόγων (14) προέβλεψαν ότι ανάλογη θα είναι η τύχη και της Ιρλανδίας, ενώ επτά, συμπεριλαμβανόμενου και του Γκάμπριελ Στέιν, προέβλεψαν χρεοκοπία και της Πορτογαλίας.

Ωστόσο, ο Μασιμιλιάνο Μαρσελίνο, επικεφαλής του τμήματος Οικονομικών του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου στη Φλωρεντία εκτιμά ότι δεν θα υπάρξουν χρεοκοπίες. «Οι χώρες που αντιμετωπίζουν τις χειρότερες συνθήκες είναι αρκετά μικρές ώστε να διασωθούν και φαίνεται ότι υπάρχει επαρκής πολιτική υποστήριξη για αυτό», ανέφερε, προσθέτοντας ότι «Το αν αυτή είναι καλή ιδέα ή όχι είναι διαφορετικό ζήτημα», καθώς και ότι «Θα ήταν καλύτερο να επιτρέψουμε τις χρεοκοπίες αλλά αυτή δεν είναι η κατάλληλη στιγμή πολιτικά και οικονομικά να συζητήσουμε ένα θέμα χρεοκοπίας».

Διασπορά ψευδών ειδήσεων και φημών;

Επίσης, υπάρχουν ανησυχίες στις αγορές σχετικά με άλλες χώρες, πέρα από την Ελλάδα, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία. Ορισμένοι από τους οικονομολόγους προβλέπουν χρεοκοπίες μεγάλων οικονομιών: δύο είπαν ότι η Ιταλία είναι μία από αυτές και ένας ανέφερε την Ισπανία.

Στην ερώτηση «Μπορεί το ευρώ να επιβιώσει ανέπαφο;», οι 33 από τους 38 απάντησαν θετικά.

Ο Ντιντιέ Ντουρέ, επικεφαλής του τομέα επενδύσεων της ABN Amro private banking δήλωσε ότι η ευρωζώνη δεν θα διαλυθεί. «Είναι απλά ότι τα κόστη -έμμεσα και άμεσα- είναι πολύ μεγάλα, σε μία καθαρά ποσοτική προσέγγιση. Αλλά αν συμπεριλάβουμε επίσης τις πολιτικές επιπτώσεις, θα είχε τεράστιες ιστορικές συνέπειες στις ισορροπίες της Ευρώπης και θα εγκατέλειπε τον γεωπολιτικό ασφαλή παράδεισο που αντιπροσωπεύει η Ευρώπη», ανέφερε.

Υπάρχουν μερικοί οικονομολόγοι, πάντως, που διαφωνούν με αυτή την άποψη, όπως ο Χέικι Ταίμιο του Εργασιακού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών στο Ελσίνκι. «Θα υπάρξει αυξανόμενη απόκλιση μεταξύ βορά και νότου. Ορισμένες χώρες στο βορά, σε κάποιο σημείο σε όχι πολύ μακρινό μέλλον, δεν θα το ανεχθούν αυτό.», ανέφερε. «Αυτό σημαίνει ‘έξωση’ για ορισμένες χώρες του νότου. Πριν συμβεί αυτό, θα δούμε κάθε είδους προσπάθειες για να διατηρηθούν τα μέλη μαζί», πρόσθεσε ο Χέικι Ταίμιο.
Europe Middle East Africa news and updates

0 σχόλια:

Respect existance or expect resistance...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Σελίδες

Συνολικές προβολές σελίδας

About Me

Η Φωτό Μου
Parla-pippa
parla-pippa@hotmail.gr
Προβολή πλήρους προφίλ

Counter

mujeres rusas html clock for websites contador de usuarios online

Εορτολόγιο

Πρωτοσέλιδα:

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤV