ΟΠΤΙΚΑ-ΦΑΚΟΙ ΕΠΑΦΗΣ

ΟΠΤΙΚΑ-ΦΑΚΟΙ ΕΠΑΦΗΣ
Α.Παπανδρεου 190 Συκιες ,ΘΕΣ/ΝΙΚΗ 2310 629597

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Blog Archive

Τρίτη 22 Μαρτίου 2011

"ευ ζειν " δεν πρέπει να ισοδυναμεί με το "ύψος των δαπανών».
Πώς ορίζετε το "ευ ζειν";

Η Merriam-Webster.com λέει ότι αυτό σημαίνει:

1: τις ανάγκες, τις ανέσεις και πολυτέλειες που απολαμβάνουν ή φιλοδοξούσε να από ένα άτομο ή ομάδα
2: ένα ελάχιστο των αναγκαίων, ανέσεων, ή πολυτέλειας που κρίνονται απαραίτητες για τη διατήρηση ενός προσώπου ή ομάδας σε συνήθεις ή καλή κατάσταση ή περιστάσεις
.


Η Παγκόσμια Τράπεζα αναφέρει:

     Το επίπεδο ευημερίας (από ένα άτομο, ομάδα ή τον πληθυσμό μιας χώρας), όπως μετράται από το επίπεδο του εισοδήματος (για παράδειγμα, το κατά κεφαλήν ΑΕΠ) ή με την ποσότητα των διαφόρων  αγαθών και υπηρεσιών που
καταναλώνονται (για παράδειγμα, ο αριθμός των αυτοκινήτων ανά 1.000 άτομα και ο αριθμός των τηλεοπτικών συσκευών ανά κάτοικο).

  Ο ορισμός Merriam-Webster είναι μάλλον ασαφής - αυτό εξαρτάται από το τι ορίζουν ως «ανάγκες» και «ανέσεων» - αλλά ο ορισμός της Παγκόσμιας Τράπεζας φαίνεται απίστευτα υλιστικός: το βιοτικό επίπεδο σχετίζεται με το πόσα χρήματα έχετε και σε τι θα τα ξοδέψουμε.
  Ωστόσο, πολλοί διαφορετικοί φορείς έχουν έρθει με πολλούς διαφορετικούς τρόπους για να καθορίσουν, μετρίσουν και κατατάξουν το βιοτικό επίπεδο, και δεν βασίζονται αποκλειστικά σε οικονομικά. Εδώ είναι τέσσερις μέθοδοι, με την πρώτη δεκάδα των χωρών βάσει του κάθε συστήματος.

1. Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν

Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν είναι η συνολική αγοραία αξία όλων των αγαθών και υπηρεσιών που παράγονται σε μια χώρα σε ένα χρόνο. Δεδομένου ότι η επικρατούσα άποψη στον κόσμο μας εξακολουθεί να είναι κολλήσει σε περισσότερα χρήματα = καλύτερη ζωή, το ΑΕΠ χρησιμοποιείται συχνά ως ένας γρήγορος και βρώμικος τρόπος για να συναχθεί πρότυπο μιας χώρας που ζουν.


Αυτό είναι, για να χρησιμοποιήσω έναν τεχνικό όρο, πλήρη αηδία. Οχι μόνο τα χρήματα δεν μπορούν να αγοράσουν την ευτυχία, αλλά δεν είναι όλες οι δαπάνες είναι καλές δαπάνες. Η εκκαθάριση μιας ενοχλητικής πετρελαιοκηλίδας ή εάν διατηρεί πολλαπλούς πολέμους στην ξενιτιά θα μπορούσε να είναι μεγάλη για τις δαπάνες και, επομένως, το ΑΕΠ, αλλά δεν σημαίνει ότι η χώρα ή οι άνθρωποί της είναι κάθε «καλύτερη κατάσταση» από ό, τι ήταν προηγουμένως.
 Υπάρχουν τόνοι από άλλους λόγους για τους οποίους το ΑΕΠ δεν αποτελεί καλό δείκτη του βιοτικού επιπέδου - για παράδειγμα, δεν παράγοντας στην κατανομή του πλούτου, ή τις αρνητικές επιδράσεις της ανόδου της παραγωγής - αλλά είναι τακτική βάση και μετριέται ευκολότατα, και σχετικά εύκολη στην σύγκριση μεταξύ των χωρών. Προς το παρόν, τουλάχιστον, ήρθε για να μείνει.

Το ΑΕΠ top 10 για το 2010 σύμφωνα με το ΔΝΤ (ΑΕΠ δίνεται σε εκατομμύρια $):
1. Ηνωμένες Πολιτείες (14.624.184)
2. Κίνα (5.745.133)
3. Ιαπωνία (5.390.897)                            
Αυτό που οι άνθρωποι πραγματικά 
                                                            θέλουν είναι να ζήσουν πολύ, γεμάτη ζωή 
                                                                 όχι απλώς να είναι βρώμικα πλούσιοι.
4. Γερμανία (3.305.898)
5. Γαλλία (2.555.439)
6. Ηνωμένο Βασίλειο (2.258.565)
7. Ιταλία (2036687)
8. Βραζιλία (2.023.528)
9. Καναδάς (1.563.664)
10. Ρωσία (1.476.912)



2. Δείκτης Ανθρώπινης Ανάπτυξης

Ο Δείκτης Ανθρώπινης Ανάπτυξης θεσμοθετήθηκε το 1990 ως ένας τρόπος για να αξιολογήσει την ανάπτυξη από άποψη καλής διαβίωσης του ανθρώπου, καθώς και οικονομικά. Είναι μια σύνθετη στατιστική που να λαμβάνει υπόψη την υγεία, την εκπαίδευση και το εισόδημα.

Χρησιμοποιείται από το Πρόγραμμα Ανάπτυξης του ΟΗΕ κάθε χρόνο στις εκθέσεις για την ανθρώπινη ανάπτυξη για να παράγει ένα είδος πίνακα κατάταξης των χωρών καθένα από τα οποία τοποθετούνται σε ένα από τα τρία τμήματα: αναπτυγμένες αναπτυσσόμενες ή υπανάπτυκτες. Αλλά οι ταξινομήσεις των χωρών είναι σχετικές και όχι απόλυτες και δεν υπάρχει οικολογική διάσταση στο ευρετήριο.

Δείκτης Ανθρώπινης Ανάπτυξης top 10 για το 2010 σύμφωνα με τον ΟΗΕ:

     1. Νορβηγία
     2. Αυστραλία
     3. Νέα Ζηλανδία
     4. Ηνωμένες Πολιτείες
     5. Ιρλανδία
     6. Lichtenstein
     7. Ολλανδία
     8. Καναδάς
     9. Σουηδία
     10. Γερμανία


3. Satisfaction with Life Index

Αναπτύχθηκε από έναν ψυχολόγο στο Πανεπιστήμιο του Leicester ο
Satisfaction with Life Index επιχειρεί να μετρήσει την ευτυχία άμεσα ζητώντας από τους ανθρώπους πόσο ευτυχισμένοι είναι με την υγεία, τον πλούτο τους και την εκπαίδευση, και την αντιστοίχιση μιας στάθμισης σε αυτές τις απαντήσεις.

Η έννοια αυτή σχετίζεται με την ιδέα της Ακαθάριστης Εθνικής Ευτυχίας που ήρθε από το Μπουτάν στη δεκαετία του 1970. Αν και μπορεί να ακούγεται όπως μια σε εθνική κλίμακα gurning διαγωνισμός στην πραγματικότητα ήταν μια τυπική παρατήρηση, από το βασιλιά που είχε ληφθεί σοβαρά υπόψη από το Κέντρο Σπουδών του Μπουτάν τα οποία καθορίζουν τον σχεδιασμό για μια έρευνα για τη μέτρηση του λαού της ευημερίας. Η ιδέα είναι ότι η υλική και πνευματική ανάπτυξη θα πρέπει να γίνεται παράλληλα, θα εδραιώνεται με την αειφόρο ανάπτυξη, τις πολιτιστικές αξίες, τη διατήρηση και τη χρηστή διακυβέρνηση.


Satisfaction With Life Index top 10 το 2006 :
    1. Denmark 2. Switzerland 3. Austria 4. Iceland 5. The Bahamas 6. Finland 7. Sweden 8. Bhutan 9. Brunei 10. Canada
4. Happy Planet Index

Το Happy Planet εισήχθη από το New Economics Foundation, το 2006. Η προϋπόθεση είναι ότι αυτό που οι άνθρωποι πραγματικά θέλουν είναι να ζήσουν πολύ και ικανοποιητική ζωή δεν είναι μόνο να είναι στυγνά πλούσιοι. Η σταθερά είναι ότι αυτό πρέπει να είναι βιώσιμο τόσο σε παγκόσμιο επίπεδο όσο και μέσω των γενεών.

Η HPI υπολογίζεται με βάση την ικανοποίηση από τη ζωή το προσδόκιμο ζωής και οικολογικό αντίκτυπο. Δεν μετρούν πόσο ευτυχισμένη μια χώρα είναι, αλλά πώς περιβαλλοντικά αποδοτική για να υποστηρίξει την ευημερία στη χώρα αυτή.


Με άλλα λόγια εάν οι άνθρωποι είναι ευχαριστημένοι αλλά καταβροχθίζουν περισσότερο από το μερίδιο που τους αναλογεί των φυσικών πόρων η χώρα δεν θα έχει ένα υψηλό Happy Planet Index. Αλλά εάν οι άνθρωποι είναι ευχαριστημένοι και έχουν ένα μέσαίο περιβαλλοντικό αντίκτυπο ή να είναι μέτρια ικανοποιημένοι και με χαμηλό αντίκτυπο, η βαθμολογία της χώρας θα είναι υψηλό.

Happy Planet
Index top 10 για το 2009:

1. Κόστα Ρίκα
2. Δομινικανή Δημοκρατία
3. Ιαμαϊκή
4. Γουατεμάλα
5. Βιετνάμ
6. Κολομβία
7. Κούβα
8. Ελ Σαλβαδόρ
9. Βραζιλία
10. Ονδούρα

0 σχόλια:

Respect existance or expect resistance...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Σελίδες

Συνολικές προβολές σελίδας

About Me

Η Φωτό Μου
Parla-pippa
parla-pippa@hotmail.gr
Προβολή πλήρους προφίλ

Counter

mujeres rusas html clock for websites contador de usuarios online

Εορτολόγιο

Πρωτοσέλιδα:

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤV