ΟΠΤΙΚΑ-ΦΑΚΟΙ ΕΠΑΦΗΣ
Δημοφιλείς αναρτήσεις
Blog Archive
-
►
2023
(2)
- ► Σεπτεμβρίου (2)
-
►
2015
(2)
- ► Ιανουαρίου (2)
-
►
2014
(1)
- ► Ιανουαρίου (1)
-
►
2013
(170)
- ► Δεκεμβρίου (70)
- ► Ιανουαρίου (14)
-
►
2012
(18)
- ► Δεκεμβρίου (5)
- ► Ιανουαρίου (13)
-
▼
2011
(103)
-
▼
Μαρτίου
(73)
- Οι κορυφαίες 10 "Οικογενειακές πόλεις" στην Ευρώπη
- Τα 10 πιο απίστευτα επιδόματα του δημόσιου
- Τα κορυφαία 25 Ξενοδοχεία στον κόσμο
- 10 σημαίνοντες ηγέτες πριν ηγηθούν της χώρας τους.
- Ζητούν το «πόθεν έσχες» των πρώην και νυν υπουργών
- "ΕΚΛΕΙΣΕ" ΤΟ ALTER!
- ΕΛΕΓΧΟΙ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΔΕΝ ΠΕΡΑΙΩΣΑΝ
- ΔΗΜΟΙ ΚΑΙ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ ΔΙΑΤΗΡΟΥΝ ΤΑ ΠΡΩΤΕΙΑ ΣΤΗΝ ΚΑΚ...
- ΤΟΝ "ΧΑΡΤΗ" ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΛΥΚΕΙΟ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ Η ΑΝΝΑ Δ...
- ΔΝΤ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΩΝ ΟΙΚΩΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ
- «Να πούμε τώρα την αλήθεια για την οικονομία»! Αρχ...
- Νέα μέτρα 3 δις ευρώ φέρνει η αναθεώρηση του ελλεί...
- BBC: Οικονομολόγοι προβλέπουν χρεοκοπία της Ελλάδας
- Αύξηση επιτοκίων: Ποιοι χάνουν και ποιοι κερδίζουν...
- Φορολογικός οδηγός: 31 απαντήσεις σε ερωτήματα φορ...
- "Κούρεμα" 25% των χρεών από τις τράπεζες
- ΟΑΕΔ: Αλλαγές για την επιδότηση εργοδοτικών εισφορών
- Πανελλαδικές εξετάσεις: Οι μεγάλες αλλαγές
- Δημόσιο: Απολύσεις συμβασιούχων, περικοπές και 40 ...
- Ξεπουλήστε για να σωθείτε! Προετοιμασία του εδάφου...
- Διαδοχική ασφάλιση: Νέο σύστημα υπολογισμού των συ...
- Πτώση στις τιμές των ακινήτων. Παγωμένη η αγορά λό...
- Διευκρινήσεις για την απόσυρση και τα τέλη κυκλοφο...
- Οι Τούρκοι πουλάνε θαλάσσια έκταση στο Καστελόριζο!
- Πλασματικά χρόνια ασφάλισης: Οδηγός αναγνώρισης
- Επιδότηση ενοικίου: Από σήμερα οι δικαιούχοι θα μπ...
- Τελειώνουν τα φθηνά κινεζικά αγαθά
- Τι συμφώνησε η Ευρώπη των "27"
- Τι συμφώνησε η Ευρώπη των "27"
- Εξυπηρέτηση ασφαλισμένων από φαρμακεία του ΙΚΑ
- Πράγματα που μάθατε στο σχολείο και είναι απλά λάθος!
- Τέσσερις τρόποι για τη μέτρηση του βιοτικού σας επ...
- "Τρώτε περισσότερες φυτικές ίνες για να ζήσετε περ...
- Η νοσοκόμα του πιο γνωστού φιλιού στην «Times Squa...
- Τα δικαιώματα του καταναλωτή
- Συμβουλές αγορών προς τους καταναλωτές
- Βρεφονηπιακοί σταθμοί του Οργανισμός Εργατικής Εστίας
- Πρακτικές οδηγίες και συμβουλές προς τους καταναλω...
- Εθνικός κατώτατος μισθός (τιμές για ενήλικες), το ...
- Ακριβότερες πόλεις στον κόσμο για το 2010!
- Κατά κεφαλήν ΑΕΠ ανα τον κόσμο ΔΝΤ 2008
- Φορολογικοί Συντελεστές σε όλο τον κόσμο
- Ποσοστά των συνταξιοδοτικών εισφορών και των εσόδων
- «Πίσω από το πραξικόπημα κατά του Μακαρίου ο Χρ. Λ...
- Διευκρινίσεις από το υπουργείο Οικονομικών για τα ...
- Τα νέα μέτρα για το 2012-2015 – μην τα διαβάσετε α...
- ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΓΙΚΟΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΙ
- Μπορεί να σωθεί η Ελλάδα; / της Κατίνκα Μπάρις
- Πού κολλάει η αλλαγή σκηνικού στή Λιβύη;
- Οι επτά παγκόσμιες οικονομικές σφαίρες επιρροής το...
- 2022 FIFA World Cup Stadium Plans - Qatar
- Πρόγραμμα εκδρομών από την εργατική Εστία για 4.29...
- Οι προθεσμίες των φορολογικών δηλώσεων του 2011
- ΕΦΕΤ: Ανάκληση προϊόντος
- Βαρύς ο φάκελος για την επιδότηση ενοικίου του ΟΕΚ
- Δικαιολογητικά για τους δικαιούχους ΟΕΚ για ένταξη...
- WikiLeaks: Η Ιαπωνία γνώριζε από 2008 ότι τα πυρην...
- Οι προϋποθέσεις για τις μητέρες ανηλίκων
- Το νέο «τοπίο» στη διαδοχική ασφάλιση του ΙΚΑ
- To 2015 ο βασικός κορμός του μετρό Θεσσαλονίκης
- Αλλάζει η χάραξη του Μετρό Θεσσαλονίκης με τερματι...
- H Β' φάση των επεκτάσεων του μετρό Θεσσαλονίκης
- Συγχωνευονται 1933 σχολεια - Δειτε τους αναλυτικου...
- Συνταξεις : Εως και 5 χρονια εξαγορας για εργαζομε...
- Το 2013 θα παραδοθει στην κυκλοφορια η παρακαμψη τ...
- Πρωτοποριακο προγραμμα του ΟΑΕΕ που θα μαθαινετε π...
- Ευρωπαϊκός Τουρισμός για Ηλικιωμένους
- O.E.E. - Δελτία Κοινωνικού Τουρισμού έτους 2011 γι...
- O.E.E - Έναρξη απογραφής δικαιούχων κοινωνικού του...
- Μέλι
- Το κατσικίσιο γάλα και οι ιδιοτητές του
- Το γάλα και οι ιδιοτητες του
- Πόσο επικίνδυνα είναι τα εμφιαλωμένα
- ► Φεβρουαρίου (6)
-
▼
Μαρτίου
(73)
Δευτέρα 14 Μαρτίου 2011
10:32 μ.μ. |
Αναρτήθηκε από
Parla-pippa
Το γάλα και τα προϊόντα του δεν είναι σημαντικά μόνο για την επιβίωσή μας, αλλά μεγιστοποιούν και τις γευστικές μας απολαύσεις. Ο κατάλογος ατελείωτος: κρύα μους γιαουρτιού, γαλατόπιτα, μπουγάτσα, σουφλέ φουντουκιού· για να μην αρχίσω να απαριθμώ τα αλμυρά, από τυρόπιτα ως τραχανά.
Και όμως. Το γάλα δεν είναι συμβατό με όλα όσα συνηθίζουμε να το «ανακατεύουμε». Το κριτήριο συμβατότητας είναι ο βαθμός απορρόφησης των θρεπτικών του συστατικών. Η διατροφολόγος Βίβιαν Ντετοπούλου μάς λέει ότι το γάλα δεν ταιριάζει με το φθόριο (θαλασσινά), τα φυτικά οξέα (που βρίσκονται στα δημητριακά ολικής αλέσεως), το οξαλικό οξύ (που το βρίσκουμε στα φασόλια, στο κουνουπίδι, στο σπανάκι). Πολύ καλά, όμως, απορροφώνται τα θρεπτικά του συστατικά όταν το πίνουμε μόνο του ή με φυσικά σάκχαρα, όπως το μέλι.
Παρ’ όλο που οι παππούδες μας έπιναν σχεδόν κατ’ αποκλειστικότητα κατσικίσιο γάλα, σήμερα πρωταγωνιστής στην καθημερινή μας διατροφή είναι το αγελαδινό, το οποίο παράγεται σε μεγαλύτερες ποσότητες και είναι πιο εύκολο να βιομηχανοποιηθεί.
Το κατσικίσιο γάλα
Ολο και περισσότερα προϊόντα κατσικίσιου γάλακτος εμφανίζονται στα ράφια των σουπερμάρκετ. Τυρί, γιαούρτι, γάλα, προϊόντα που πριν από λίγα χρόνια θα βρίσκαμε μόνο σε επισκέψεις μας στην επαρχία. Αυτό δεν είναι τυχαίο. Οι αίγες είναι αρχαιότερο είδος στην περιοχή μας από ό,τι οι αγελάδες και εμείς είμαστε καλύτερα προσαρμοσμένοι στο γάλα τους. Ο μύθος μάλιστα θέλει τον Δία να τρέφεται με το γάλα τους, όταν κρυβόταν από την οργή του πατέρα του στο Ιδαίον άντρο στην Κρήτη. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που μας έδωσε ο διατροφολόγος Τάσος Αλεξανδρόπουλος, το κατσικίσιο γάλα είναι πιο φιλικό για τον ανθρώπινο οργανισμό:
• Η χημική δομή του ταιριάζει πολύ με το μητρικό γάλα και για αυτό μεταβολίζεται καλύτερα, ακόμη και σε περιπτώσεις χαμηλής λακτάσης, του ενζύμου που διασπά τη λακτόζη του γάλακτος.
• Η δομή του λίπους που περιέχει ενδείκνυται για αντιχοληστερινική δίαιτα και το καθιστά ευεργετικό για την καρδιά και τις αρτηρίες.
• Βοηθάει στην εξουδετέρωση του γαστρικού έλκους.
Αντίθετα, το αγελαδινό περιέχει κορεσμένο λίπος, ενώ λένε ότι σε ποσοστό 80% οι ενήλικες δυσκολεύονται να το χωνέψουν σωστά, με αποτέλεσμα να εμφανίζουν δυσπεψία, φουσκώματα, δυσκοιλιότητα. Οι αλλεργίες που σε ακραίες περιπτώσεις μπορεί να προκαλέσει οφείλονται στην περιεκτικότητα του συμβατικού προϊόντος σε αντιβιοτικά, τεχνητές ορμόνες, παρασιτοκτόνα και διοξίνες, που έχουν χορηγηθεί στα ζώα.
Παστερίωση και ομογενοποίηση
Το γάλα που κυκλοφορεί είναι παστεριωμένο και ομογενοποιημένο. Στόχος της παστερίωσης είναι να μειώσει το ποσοστό παθογόνων οργανισμών, κάτι που επιτυγχάνεται με τη θερμότητα. Το γάλα φτάνει σε θερμοκρασία χαμηλότερη από αυτή του βρασμού. Η απλή παστερίωση το θερμαίνει ως τους 71,7οC για 15-20 λεπτά και μας δίνει γάλα με σύντομη ημερομηνία λήξης, ενώ η υψηλή παστερίωση το θερμαίνει στους 138οC μόνο για 1 δευτερόλεπτο. Αυτή η διαδικασία μάς δίνει το γάλα μακράς διαρκείας, γνωστό και ως UHT. Η ομογενοποίηση αφαιρεί το λίπος που δεν χρειάζεται και κατανέμει ομοιόμορφα αυτό που έχει μείνει. Με αυτήν την επεξεργασία το γάλα γίνεται πιο εύπεπτο, χωρίς να χάνει τα διατροφικά στοιχεία του.
Η ημερήσια δόση μας
Σύμφωνα με τη μεσογειακή πυραμίδα διατροφής, πρέπει να καταναλώνουμε δύο μερίδες γάλακτος ή υποπροϊόντων του την ημέρα. Οι ενήλικες μπορούν να το αντικαταστήσουν με ξινόγαλο, κεφίρ, γιαούρτι και κατσικίσια τυριά. Ολα αυτά είναι προϊόντα ζύμωσης και περιέχουν ουσίες που διευκολύνουν την πέψη.
Εναλλακτικά
Για την πρόσληψη ασβεστίου και άλλων πολύτιμων ιχνοστοιχείων που βρίσκουμε στο γάλα, μπορούμε να στραφούμε και στο πολυποίκιλο φυτικό βασίλειο και να εμπλουτίσουμε τη διατροφή μας με ξηρούς καρπούς. Π.χ. τα καρύδια, που εάν τα χτυπήσουμε στο μπλέντερ μαζί με νερό φτιάχνουμε το περίφημο «γάλα της γης».
Μη γαλακτοκομικές τροφές που περιέχουν ασβέστιο είναι το σουσάμι, τα ξερά σύκα, τα δημητριακά ολικής αλέσεως, η σόγια, οι ξανθές σταφίδες, το μπρόκολο, τα μπιζέλια, τα μαυρομάτικα φασόλια, τα καρότα, το λάχανο, η παπάγια.
Διατροφική αξία του πλήρους γάλακτος ανά 100 γραμμ.
• 65 θερμίδες
• 3,5 γραμμ. πρωτεΐνες
• 4,9 γραμμ. υδατάνθρακες
• 33 μικρογραμμ. χοληστερίνη
• 3,5 γραμμ. λιπαρά
• βιταμίνες: Α, Β1, Β2, Β3, Β6, Β12, C, D
• βασικά μέταλλα: ασβέστιο, φώσφορος, σίδηρος, νάτριο, μαγνήσιο, κάλιο
• Ευχαριστούμε τους διατροφολόγους Τάσο Αλεξανδρόπουλο (τηλ. 694-446-7436) και Βίβιαν Ντετοπούλου (τηλ. 693-695-2152) για τις πληροφορίες που μας έδωσαν.
• Για διατροφικές πληροφορίες: [url]www.waisays.com[/url].
Από το ΒΗΜΑgourmet
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Respect existance or expect resistance...
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου