ΟΠΤΙΚΑ-ΦΑΚΟΙ ΕΠΑΦΗΣ

ΟΠΤΙΚΑ-ΦΑΚΟΙ ΕΠΑΦΗΣ
Α.Παπανδρεου 190 Συκιες ,ΘΕΣ/ΝΙΚΗ 2310 629597

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2011


 

Με τη συμμετοχή στο Πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον», εξοικονομούμε χρήματα και ενέργεια, συμβάλλουμε στην προστασία του περιβάλλοντος.

Τα κτήρια στην Ελλάδα ευθύνονται περίπου για το 36% της συνολικής ενεργειακής κατανάλωσης. Κατά την περίοδο 2000–2005 αύξησαν την ενεργειακή τους κατανάλωση κατά περίπου 24%. Δυστυχώς, αυτό τα κατατάσσει να είναι ανάμεσα στα πιο ενεργοβόρα κτήρια της Ευρώπης.
Ένας από τους βασικούς λόγους για τους οποίους τα ελληνικά κτήρια είναι ιδιαιτέρως ενεργοβόρα είναι η παλαιότητά τους και η μη ενσωμάτωση σύγχρονης τεχνολογίας σε αυτά, λόγω έλλειψης σχετικής νομοθεσίας τα τελευταία 30 χρόνια.
Περισσότερα από αυτά τα κτήρια οικοδομήθηκαν πριν το 1980 και αντιμετωπίζουν θέματα όπως:

  • μερική ή παντελή έλλειψη θερμομόνωσης,
  • παλαιάς τεχνολογίας κουφώματα (πλαίσια/μονοί υαλοπίνακες),
  • ελλιπή ηλιοπροστασία των νότιων και δυτικών όψεών τους,
  • μη επαρκή αξιοποίηση του υψηλού ηλιακού δυναμικού της χώρας,
  • ανεπαρκή συντήρηση των συστημάτων θέρμανσης/κλιματισμού με αποτέλεσμα τη χαμηλή απόδοση.
Το Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ), ολοκληρώνοντας το θεσμικό πλαίσιο για την ενεργειακή απόδοση των κτηρίων, προχωράει, με τη συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε μία δέσμη οικονομικών κινήτρων, προκειμένου να πραγματοποιηθούν παρεμβάσεις ενεργειακής αναβάθμισης των κτηρίων του οικιακού τομέα, μέσω του Προγράμματος «Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον».
Πρόκειται για ένα συγχρηματοδοτούμενο Πρόγραμμα που απευθύνεται σε ιδιοκτήτες κατοικιών που έχουν κατασκευαστεί πριν το 1980 (δηλαδή πριν την εφαρμογή του Κανονισμού θερμομόνωσης και άρα είναι θερμικά απροστάτευτα) και είναι χαμηλής ενεργειακής κατηγορίας. Παρέχει κίνητρα στους ωφελούμενους να πραγματοποιήσουν τις πιο σημαντικές παρεμβάσεις με στόχο να βελτιώσουν την ενεργειακή απόδοση του σπιτιού τους.
Στο πρόγραμμα μπορεί να ενταχθεί κάθε κτήριο κατοικίας που ικανοποιεί τα ακόλουθα κριτήρια:

  • Χρησιμοποιείται ως κύρια ή πρώτη δευτερεύουσα κατοικία.
  • Βρίσκεται σε περιοχές με τιμή ζώνης χαμηλότερη ή ίση των 1.750 €/τ.μ.
  • Έχει οικοδομική άδεια, που έχει εκδοθεί πριν την 31.12.1979 ή μεταγενέστερα, αλλά νομίμως δεν έχει γίνει μελέτη θερμομόνωσης λόγω υπαγωγής του σχετικού αιτήματος στις μεταβατικές διατάξεις του κανονισμού θερμομόνωσης.
  • Έχει καταταχθεί βάσει του Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης (Π.Ε.Α.) σε κατηγορία χαμηλότερη ή ίση της Δ.
Το Πρόγραμμα περιλαμβάνει τρείς κατηγορίες κινήτρων, η ένταξη στις οποίες γίνεται με βάση το εισόδημα των ενδιαφερομένων.
Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε την ηλεκτρονική σελίδα του προγράμματος
exoikonomisi.ypeka.gr


Μέχρι τις 31 Μαρτίου θα μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να υποβάλουν στις τράπεζες αιτήσεις για ένταξη στο πρόγραμμα Εξοικονόμηση κατ' Οίκον, που παρέχει επιδοτήσεις, άτοκα και χαμηλότοκα δάνεια για βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης κατοικιών. Αναλυτικότερα, στο πρόγραμμα μπορούν να ενταχθούν κατοικίες που:
-Χρησιμοποιούνται ως κύρια ή πρώτη δευτερεύουσα κατοικία.
-Βρίσκονται σε περιοχές με τιμή ζώνης έως 1750 ευρώ ανά τετραγωνικό.
-Χτίστηκαν με οικοδομική άδεια που εκδόθηκε πριν τις 31 Δεκεμβρίου 1979, δηλαδή χωρίς μελέτη θερμομόνωσης.
-Έχουν ελεγχθεί από ενεργειακό επιθεωρητή και έχουν καταταχθεί, με βάση το Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης, σε κατηγορία χαμηλότερη ή ίση της Δ.
Πρόσθετη προϋπόθεση για τα διαμερίσματα είναι να έχουν αυτονομία θέρμανσης ενώ για να ενταχθεί μια πολυκατοικία θα πρέπει:
-Τουλάχιστον το 50 % των ιδιοκτησιών να χρησιμοποιούνται ως κύρια ή πρώτη δευτερεύουσα κατοικία. Στην περίπτωση αυτή θεωρούνται ως επιλέξιμα και τα λοιπά διαμερίσματα που χρησιμοποιούνται ως εξοχική ή άλλη δευτερεύουσα κατοικία.
-Να υποβληθούν αιτήσεις από τους ιδιοκτήτες των διαμερισμάτων αλλά και τον διαχειριστή ή άλλο εκπρόσωπό τους.
-Να εκδοθεί πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης για το σύνολο του κτιρίου.
Οι επενδύσεις που εντάσσονται στο πρόγραμμα και μπορούν να επιδοτηθούν είναι:
-Η τοποθέτηση θερμομόνωσης στο κέλυφος του κτιρίου, συμπεριλαμβανομένου του δώματος, της στέγης και της πιλοτής.
-Αντικατάσταση κουφωμάτων.
-Τοποθέτηση συστημάτων σκίασης.
-Αναβάθμιση του συστήματος θέρμανσης και παροχής ζεστού νερού χρήσης.
Ο μέγιστος επιλέξιμος προϋπολογισμός είναι 15.000 ευρώ ανά ιδιοκτησία. Αυτό σημαίνει ότι αν ο ιδιοκτήτης κάνει μεγαλύτερες δαπάνες, οι επιδοτήσεις ή άλλου είδους ενισχύσεις θα υπολογίζονται με πλαφόν τις 15.000 ευρώ.
 Tι είναι το πρόγραμμα Eξοικονόμηση κατ’ οίκον, πώς μπορείτε να πάρετε χρήματα για ανακαινίσεις κατοικίας με περιβαλλοντικά κριτήρια, πόσα θα πάρετε και πότε;
Το πρόγραμμα Eξοικονόμηση κατ’ οίκον είναι πρόγραμμα συνολικού προϋπολογισμού 200 εκατ. ευρώ για επιδοτήσεις εξοικονόμησης ενέργειας σε κατοικίες. Tις παρεμβάσεις θα υποδείξει ο ενεργειακός επιθεωρητής, ύστερα από επιθεώρηση του κτιρίου. O ανώτατος επιλέξιμος προϋπολογισμός δεν θα υπερβαίνει τα 15.000 ευρώ.
Yπάρχουν δύο εναλλακτικοί τρόποι επιδότησης μέσω του προγράμματος και επιπλέον η δυνατότητα έκπτωσης από το φορολογητέο εισόδημα μέχρι 2.500 ευρώ. H πρώτη επιλογή αναφέρεται στην έκδοση δανείου με επιδότηση επιτοκίου και η δεύτερη στην απευθείας χρηματοδότηση σε ποσοστό 30% των δαπανών.
Δικαικούχοι του προγράμματος είναι κατοικίες που έχουν πάρει άδεια πριν από 1/1/1980. Θα πρέπει επίσης να είναι κύρια κατοικία και όχι εξοχική και να βρίσκεται σε περιοχή με τιμή ζώνης μικρότερη των 1.500 ευρώ το τ.μ. Θα πρέπει επίσης να έχει καταταχθεί βάσει του πιστοποιητικού ενεργειακής επιθεώρησης σε κατηγορία χαμηλότερη ή ίση της Δ και οι αιτούμενες παρεμβάσεις να οδηγούν σε αναβάθμιση κατά τουλάχιστον μιας ενεργειακής κατηγορίας. Σε περίπτωση πολυκατοικίας θα πρέπει το κτίριο να χρησιμοποιείται ως κύρια κατοικία για τουλάχιστον το 50% των διαμερισμάτων.
Τα εισοδηματικά κριτήρια της Eξοικονόμησης κατ’ οίκον είναι διαφορετικά, ανάλογα με τον τρόπο επιδότησης που θα επιλέξει ο ενδιαφερόμενος. Στην περίπτωση που θέλει να ενταχθεί στο υποπρόγραμμα του δανείου με επιδότηση επιτοκίου, θα πρέπει το ατομικό εισόδημα του ιδιοκτήτη να μην ξεπερνά τα 30.000 ευρώ ή το οικογενειακό εισόδημα τα 50.000 ευρώ. Στην περίπτωση που κάποιος επιλέξει το υποπρόγραμμα της απευθείας επιδότησης σε ποσοστό 30%, το ατομικό εισόδημα του ιδιοκτήτη δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 15.000 ευρώ ή το οικογενειακό τα 25.000 ευρώ. Kριτήριο για την αξιολόγηση και την ένταξη μιας κατοικίας στο πρόγραμμα θα αποτελέσει η ετήσια εξοικονόμηση ενέργειας (KWh) ανά τ.μ. προς το κόστος παρέμβασης.
Το πρόγραμμα Eξοικονόμηση κατ’ οίκον, εκτός του άμεσου οικονομικού οφέλους για τους πολίτες, μέσω των προβλεπόμενων επιδοτήσεων, παρέχει πρόσθετο και μακροχρόνιας διάρκειας όφελος από την εξοικονόμηση ενέργειας. Σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε η Τίνα Mπιρμπίλη, το όφελος αυτό για μία μονοκατοικία 100 τ.μ. ανέρχεται, από την εξοικονόμηση πετρελαίου, έως 1.500 ευρώ ετησίως.
 Το ΥΠΕΚΑ έχει δημιουργήσει ειδική ιστοσελίδα με πληροφοριακό υλικό για το πρόγραμμα (http://exoikonomisi.ypeka.gr). Λειτουργεί επίσης help desk στο τηλέφωνο 210-9797400.

0 σχόλια:

Respect existance or expect resistance...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Σελίδες

Συνολικές προβολές σελίδας

About Me

Η Φωτό Μου
Parla-pippa
parla-pippa@hotmail.gr
Προβολή πλήρους προφίλ

Counter

mujeres rusas html clock for websites contador de usuarios online

Εορτολόγιο

Πρωτοσέλιδα:

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤV